php wd slider

«

»

Απρ 01 2016

Επίσκεψη κ. Σπέγγου στο σχολείο μας


DSC_0069
Την Τετάρτη 27-01-2016 το ΓΕΛ Δολιανών φιλοξένησε τον πυρηνικό φυσικό και λογοτέχνη Μιχάλη Σπέγγο.

 

Η παρουσία του, που τίμησε βαθύτατα το σχολείο μας, εντάσσεται σε μια πρακτική, που αποσκοπεί  στους εξής στόχους :

  • Στην επαφή των μαθητών μας με πνευματικούς ανθρώπους, ικανούς να διδάξουν αλλά πιο πολύ να εμπνεύσουν.

  • Στη γνωριμία με έναν επιτυχημένο γιαννιώτη συγγραφέα-πνευματικό άνθρωπο , παράλληλα ένα φυσικό επιστήμονα με διδακτορικό, μεταδιδακτορικό και ερευνητική εργασία σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

  • Με τη μέθοδο της συνέντευξης να διαμορφώσουν οι μαθητές μια γενική αντίληψη για το συγγραφέα και το περιεχόμενο του έργου του.

  • Να προκύψει συζήτηση που να επικεντρώνεται :

α. σε θέματα επιστημονικού προσανατολισμού ? επαγγελματικών επιλογών

β. σε θέματα που άπτονται της ύλης του μαθήματος της Έκφρασης-Έκθεσης της Γ’ Λυκείου και χειρίζεται ο συγγραφέας στα έργα του (ανάγνωση αντίστοιχων αποσπασμάτων) όπως κλωνοποίηση, θανατική ποινή, μεταφυσική αγωνία, όρια της επιστήμης, κοινωνικός βίος κλπ.

   Ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, πόσο μάλλον το δημόσιο Γενικό Λύκειο, πρέπει όχι μόνο να αποτελεί ένα χώρο μετάδοσης γνώσεων, αλλά οφείλει να ανοίξει για τους μαθητές παράθυρα στον κόσμο, όσα περισσότερα παράθυρα μπορεί , προς όσα περισσότερα οπτικά πεδία.

DSC_0065

   Ο επισκέπτης μας ήταν ο πλέον ιδανικός, με τη διττή του ιδιότητα , εκείνη του θετικού επιστήμονα και εκείνη του λογοτέχνη, να μας προσφέρει τη θέα των πολλαπλών κόσμων που ο ίδιος γνώρισε και με επιτυχία διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται.

   Αυτοβιογραφούμενος ο Μιχάλης Σπέγγος δήλωσε ότι στα 1998, παρά την δελεαστικότατη επαγγελματική-επιστημονική πρόταση που του έγινε στο εργαστήριο DESY στη Γερμανία, παράτησε την πυρηνική φυσική γιατί :

«?η πυρηνική φυσική απαιτεί από τους υπηρέτες της τον απόλυτο έρωτα, την αφοσίωση που δείχνει ο καλόγερος στο Χριστό. Εγώ ?σημειώνει- αγαπούσα μεν , αλλά δεν ήμουν ερωτευμένος? με άλλο πράγμα ήμουν ερωτευμένος. Έτσι κάπως πήρα τη μεγάλη απόφαση να ακολουθήσω το δρόμο της καρδιάς, τον έρωτά μου?. τη συγγραφή. Ή πιο απλά να φτιάχνω και να λέω ιστορίες»

Η βασική μας λοιπόν προσδοκία ήταν να μυήσει τους μαθητές μας στον απόλυτο έρωτα για το έργο που θα επιλέξουν και θα υπηρετήσουν στη ζωή τους.

   Μετά το καλωσόρισμα του Δ/ντή του σχολείου μας, Π. Ντάγκα, και τη προσφώνηση του Προέδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων και Σχολικού Συμβούλου, Γ. Αναγνώστου, την παρουσίαση με τη μορφή της συνέντευξης ανέλαβε η φιλόλογος Ν. Ζούκη και αποσπάσματα από το έργο του συγγραφέα «Η τελευταία συγγνώμη» διαβάστηκαν από τις μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου, Κλεονίκη Αρβανίτη, Ειρήνη Χαρισιάδη, Χρύσα Χαρισιάδη και Φωτεινή Μυριούνη υπό την επίβλεψη της φιλολόγου Μ. Καλτσώνη.