Καθιέρωση της 6ης Μαρτίου ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο ΣχολείοΤο Υπουργείο Παιδείας, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε θέματα ενδοσχολικής βίας, καθιερώνει την 6η Μαρτίου ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο.Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν με δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. |
ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2014-15
Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, το σχολείο μας σε συνεργασία με το Γ/σιο Δολιανών, πραγματοποίησε στις 6/3/2015 εκδήλωση στο χώρο του σχολείου με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών για το φαινόμενο του BULLYING.
** Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα χαρακτηριστικά του φαινομένου, τις συνέπειες και τους τρόπους αντιμετώπισης του.
*** Παρακολούθησαν δύο θεατρικά δρώμενα από μαθητές του Γ/σιου Δολιανών, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως αφόρμηση για να ακολουθήσει μία εποικοδομητική συζήτηση με τους μαθητές.
**** Διαβάστηκαν ποιήματα και ακούστηκαν τραγούδια σχετικά με το θέμα αυτό.
ΣΧΟΛ. ΈΤΟΣ 2015-16

Σε ειδική εκδήλωση που οργανώθηκε και φέτος από το ΓΕΛ Δολιανών στις 7 Μαρτίου 2016 για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του εκφοβισμού, επισκέφτηκε το χώρο του σχολείου μας ύστερα από πρόσκληση,ο κ. Γεώργιος Φλώρος, γνωστός ηθοποιός και θεατρικός παιδαγωγός της περιοχής μας.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης οι μαθητές παρακολούθησαν μία θεατρική παράσταση παντομίμας σπονδυλωτή, με διαδραστικό χαρακτήρα, καθώς έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής και στους ίδιους.
Με τις κινήσεις, τους μορφασμούς και χωρίς εκφωνούμενο λόγο αναπτύχθηκε στους μαθητές η διάθεση για παιχνίδι και αυτοσχεδιασμό, παράλληλα όμως και ο προβληματισμός, καθώς η παράσταση ήταν επικεντρωμένη στην έκφραση των συναισθημάτων και των παρορμήσεων.
![]() |
![]() |
Στο δεύτερο μέρος ακολούθησε μια εισήγηση από τον κ. Φλώρο για την επικοινωνία με τη γλώσσα του σώματος, η οποία συνήθως γίνεται ασυνείδητα, είναι ωστόσο πιο αληθινή από τη λεκτική επικοινωνία.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η συναισθηματική καλλιέργεια των παιδιών και η ευαισθητοποιησή τους σχετικά με την εμφάνιση φαινομένων βίας στο σχολικό χώρο.
Η
σχολική βία διαθέτει τη δική της γλώσσα και τους δικούς της συμβολισμούς, γι’ αυτό και η γλώσσα του σώματος μπορεί να αποτελέσει αναγνωριστικό σημάδι της ενοχής ή της θυματοποίησης κάποιον.
Οι μαθητές του σχολείου αποτύπωσαν με τον δικό τους τρόπο την παρουσίαση του κ. Φλώρου και την Ημέρα Κατά της Σχολικής Βίας στο παρακάτω βίντεο.
Κάντε κλικ στην εικόνα για να το δείτε το. Είίναι ενδιαφέρον…..
Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης των μαθητών, οι υπεύθυνες καθηγήτριες για τη Σχολική Βία, Θεοδοσίου Αντωνία-ΠΕ02 και Πετροπούλου Θωμαή-ΠΕ19 δημιούργησαν
Το σύμφωνο με τον Κώδικα Καλής Συμπεριφοράς,
το οποίο υπέγραψαν όλοι οι μαθητές και τοποθετήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων της κάθε τάξης.